lördag 18 juni 2016

Citadellet

Ett stenkast från Landskrona Konsthall ligger fästningen Citadellet. Byggt vid mitten av 1500-talet av den danske kungen Christian III. Så otroligt vackert och välbevarad. Under 1800-talet blev Citadellet ett fängelse och det bor mycket tragiska historier och öden i väggarna. Jag och Elsa köpte en biljett till en guidad tur och fick en upplevelse vi kommer bära med oss länge. Vår guide Lena Kronblad var verkligen helt fantastisk, föreställande fru Brahe. Vi fick mycket spännande information om alltifrån hur det var i fängelsehålan till fakta, detaljer och berättelser. När det kom till fängelsehålan i fästningen och fängelsetornet berättade hon light-versionen som passade små öron. Jag blir så berörd och fascinerad av ställen som dessa. Man känner historien under huden. Vill man ha det riktigt ruskigt åker man hit när det är spökvandringar, men tror knappt jag vågar. Hursomhelst, ett toppentips om man ska besöka Skåne i sommar är att åka hit!
FängelsetornetHär berättas historian om när Tycho Brahe kom på besök hos sin bror och tog med sig en älg. Älgen bjöds på mängder av mjöd och halkade i trappan på väg ut och bröt benen.  Både jag och Elsa tappade hakan av den historian.

Väggen visar spår efter gamla väggmålningar och olika färger genom åren.

Vi fick prova att bli instängda i isoleringscellen i några sekunder och se hur man fick in mat genom en lucka i dörren.Den fasanfulla historien om Hilda Nilsson kan man läsa här, hon tog sitt liv i denna cellen 1917.
Under andra världskriget fungerade Citadellet som flyktingförläggning. På många ställen finns spår och klotter efter de som befunnits sig här.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar