fredag 24 augusti 2012

Stobaeusvägen

Min svåger och svägerska ska sälja sitt hus. Ett riktigt drömboende fullt av vackra detaljer och inspiration! Annonsen hittar ni här.

Translation: This beautiful house is for sale. 















 























































tisdag 21 augusti 2012

Välkommen hem till oss!

Oj, vad vi har flyttat runt på grejer och förändrat vårt hem sen i oktober förra året då bilderna nedan togs. Renoveringen har däremot stått ganska still. Rätt så skönt faktiskt! 

Jag tycker alltid det är så skoj att läsa om andra människors renoveringar och tankar kring inredning och hem, därför delar jag med mig av hela artikeln som skrevs om oss för tidningen Retro. Texten är skriven av Maja-Stina Fransson och bilderna fotograferade av Lisa Wikstrand. 

Translation: Our home and the complete article written for Retro magazine. I just added the Translate-gadget, hope it works! photo: Lisa Wikstrand  article: Maja-Stina Fransson.






Trettio minuter innan Andreas Gartmyr ska träna fotboll river han och Johanna Gartmyr upp vardagsrumsgolvet – bara för att få veta om det verkligen är plankgolv i trä där under.
De är väldigt spontana, och får på så vis gjort mycket i sin tjugotalsvilla i Helsingborg.

De hade letat och letat och letat. I fyra år. De visste vilka områden i Helsingborg som de ville bo i, men alla villor var så dyra.
Kvällen innan visningen för huset-det-faktiskt-blev, gick de en sväng förbi.
– Vi tänkte: ”Åh nej, det här är också kört.” Det såg förjävla skabbigt ut. Taket var hemskt. Och träpanelen…
Andreas Gartmyr skakar på huvudet.
Men nu är de bevis på att du verkligen ska gå på läget och inte befintlig inredning när du är på visning och budar hem ett hus. Deras tjugotalsvilla hade ett skruttigt yttre men där inne fanns stor potential.
– När vi kom in sa båda två ”ja, här ska vi faktiskt bo”. Vi såg bortom alla olika färger och tapeter, berättar Johanna.
De har tagit bort nittiotalsrenoveringen, plockat fram det gamla under ytan och gjort det till en vit dröm, full av fantastiska prylar. En del saker är ärvda, andra funna i second hand-butiker.
Sakerna får synas ordentligt i hemmet – och de flyttas ofta omkring. Det är Johanna som står för den biten.
– Jag funderar på vad som är den bästa platsen för just den här prylen. Och så testar jag runt. Det är ingen tvångstanke eller så.
– ”Den kan passa här eller där, eller här… eller där, säger hon”, berättar Andreas och tittar kärleksfullt mot sin fru.
På vita stringhyllor i vardagsrummet finner du många sköna och unika ting. En duvtävlingsklocka som hittats i en container till exempel.
– Vi visste knappt vad det var först, men tydligen användes den för att klocka och stämpla när duvorna kom in under tävling, säger Andreas.
Och här då…? Vad är det?
Johanna plockar ned en liten låda som ser ut som en minibyrå med olika fack. Det står ”Unruhwellen” skrivmaskinstextat på den och efter lite googlande förstod hon och Andreas att den hade tillhört en urmakare. I varje litet fack gömmer sig fortfarande små, små delar till klockor.
– Tydligen ska de olika delarna göra att det tickar på rätt sätt.
I samma container hittade de också en gammal radio som Andreas har förnyat. Han bytte ut högtalarna i den och satte i en Ipod-docka.
När Andreas sätter i sin Iphone väljer Lillo låt. Snart dansar hon iväg längs det vitoljade trägolvet.
– Vill du se mitt rum? frågar hon efter en stund.
På övervåningen sover de. Och när Lillo öppnar dörren till sitt alldeles egna och stora rum visar det sig att familjen har gjort många fullträffar på sina fyndrundor. Där finns massa gamla, hederliga leksaker i trä och retrotyger som gör dig glad att titta på. Nästan allt är loppisshoppat. Föräldrarna Gartmyr gillar inte stora leksaksaffärer med massproducerat och plastigt.
– Har du sett? De är i porslin! säger Lillo när hon visar upp delar ur sin lilla kaffeservis som står snyggt i en hylla. Min lillasyster måste vara försiktig med dem.
Mitt på hennes golv står ett fikabord uppdukat, allt i miniformat. Lillo lyfter upp lillasyster i en röd skinnfåtölj modell mindre som är alldeles lagom för en ettåring. Med ett fast grepp om stolsryggen puttar hon in Elsa till bordet. Det är låtsasfika på gång.
– Vi är väldigt nöjda med Lillos rum. Men när målarna var här och målade alla väggar vita så var de lite bekymrade. Allt var så vitt, så de lämnade en cdskiva med förslag på olika fondväggar, ”för barnens och kattens skull”, som de sa.
Katten Sötkorven hittar vi nere i källaren, för de har en källarvåning också. Han har lagt sig till ro på Elsas skötbord i badrummet. 
 Husets enda badrum har de inte renoverat.
Men desto mer på våning ett och två. De var först tveksamma till hur de skulle göra med ekparketten i vardagsrummet. Den var egentligen fin, men de var så nyfikna på om det var plankgolv i trä där under, såsom de hade hittat i köket.
– Vi satt och fikade en dag och hade en halvtimma över innan Andreas skulle träna och satt och planerade allt vi måste ta tag i, kakla köket, till exempel.
Det var det som egentligen stod på tur.
– I stället sa vi: ”Vi ska inte flytta en liten planka och se vad som gömmer sig där under…?” Det blev tre plankor innan träningen och sedan fortsatte vi efteråt, säger Johanna.
Det verkar vara deras melodi. Nyfikenheten tar över. Och plötsligt står de utan parkett, men med ett härligt, nära 100 år gammalt golv. Som kräver en hel del jobb – vardagsrumsgolvet tog 20 aktiva timmar, fyra olika typer av slipmaskiner och en massa oljning.
– Vi är sjukt spontana. Det är nästan så att man skäms lite. Men jag tror att det är vår styrka. Vi bara gör det, då blir det som bäst. Då blir det gjort. Och än så länge har det blivit bra.
Nyss målades huset om. Den gamla träpanelen och fuktiga tilläggsisoleringen från 80-talet  åkte bort och fick i stället ett putsat yttre. Så som huset var byggt från början.
De har tagit in hjälp vid de större projekten som fasaden, taket och målningen ute och inne. Resten har de gjort tillsammans och lärt sig efter hand. De kallar det för budgetrenovering.
– Vi har renoverat långsamt och enbart när vi känner för det. Ibland har det gått flera månader utan att vi har gjort något. Men sedan har vi fått ett ryck. Och nu börjar det mesta kännas klart.
En framtida dröm, kanske nästa sommars projekt, är att renovera och isolera vinden. Där skulle de vilja ha sitt stora sovrum.
Och där finns faktiskt redan plankgolvet framme…





Lillos lekborg har Andreas bror designat. Säljs på Smallroom.se. Träsoffan är gjord av Snickar-Boa Hantverk i Örkelljunga och köpt av Johannas mamma på en julmarknad i Höganäs. Johanna och Lillo har målat den gul.
”Den rosa nätväskan i plast köpte jag på loppis. Det är en sån man själv hade på 80-talet, jag blev nostalgisk.”


Barnsängen är ett Blocketfynd för en femhundralapp. Den är orörd, var redan vitmålad – med tillhörande klistermärken på. Överkastet på sängkanten är ett containerfynd. Lampan kommer från Westerlunds Elektriska Byrå i Halmstad och är Johannas mammas.
”Den hade hon som skrivbordslampa när hon pluggade. Jag frågar ibland föräldrar eller släktingar om vi kan få saker som bara står. Folk blir ofta bara glada när gamla saker får nya lyckliga ägare.”
Den virkade mattan är köpt från Röda Korset. Under sängen förvaras Lillos utklädningskläder i en koffert.
”Väskan har tillhört Andreas mormors dräng. Vi hittade den på deras gamla gård och drängens namn, Klint, står till och med kvar på en liten lapp.”

Ovanför byrån – som Andreas räddade när han slängde skräp på soptippen – sitter röda retrospegeln i kaninformat som är köpt på loppis för tjugo kronor. Micki-spisen är lånad från Lillos kusin.
”Vagnen är loppis, de flesta burkarna i hyllan också. Men den röda runda Mazettiburken hittade vi i en container. Stringhyllan är en kopia, jag tror att jag gav 150 kronor för den på Bakluckeloppisen här i Helsingborg.”  


”Prydnadshyllor finns det ju massa av på loppisar. Jag har dekorerat med fina mönster från tidningar, omslagspapper och vykort. Till höger om tavlan står snurran med katten som var den första leksaken vi köpte till Lillo, när hon låg i magen. Den kommer från Lanka Kade.”



Lillo i utklädningskläder som hon har fått från sin faster Johanna. Kläderna förvaras i en gammal koffert under sängen, men tas ofta fram när Lillo har kompisar hemma.

Lådan, från Försvarets Fabriksverk, är köpt på Framtid i Helsingborg. På den står textat ”får endast användas för ren tvätt”.
”De gröna lådorna som står nedanför skrivbordet är från gamla Apoteket Kärnan i Helsingborg. De här har nog varit plåsterlådor.”
Skrivbordslampan Ledu köptes på loppis och sitter fast på skrivbordet ärvt av Johannas pappa. Det har skinn som skrivbordsyta och kommer från den gamla hovrätten i Kristianstad som 1917 flyttade till Malmö.
”Bordet är äldre än vad jag först trodde. Och det har jag låtit Lillo kladda med glitterlim och tuschpennor på...”
Stolen från fyrtiotalet fann de i en container.
”Andreas var på väg från förskolan när han såg stolen sticka upp ur en fullproppad container några kvarter bort. En man slängde i stort sett allt. Vi fick komma förbi och ta vad vi ville. Jag sa till honom att det var skatter som han slängde, men han ville inte ha dem. Vi har jättemycket fint därifrån.”  



Överkastet har Johannas farmor, som också hette Lillo, sytt. Under finns gula 70-talslakan köpta på Blocket. Nattduksbordet är loppisfynd medan lampan i fönstret är arvegods från Johannas mormor och tillverkad på EWÅ Värnamo armaturfabrik.



På loppisfyndad byrå står lampan Kuben formgiven av Hans-Agne Jakobsson. I orange värmeljushållare från Lagerhaus förvarar Johanna sina smycken.

Fickuret har tillhört Johannas pappas faster.

Fåtöjen, från Norell Möbler, blev ett riktigt loppisfynd när de köpte den för 50 kronor. På Ikeasoffan, köpt på Blocket, hänger virkad mormorsrutig filt som Johannas mamma fann på en välgörenhetsauktion. I soffan ligger kuddar med tyg från Marimekko, Svenskt Tenn, Gunilla Axén och loppisörngott.
”På loppis har vi köpt den blå lådan från Skånemejerier. Bordet har vi fått från pappas frus föräldrar.”
Lampan i taket är en Norm 69 från Normann Copenhagen och den svarta gamla Ikea-golvlampan är ärvd från Johannas pappa.

Barnstolen i gult är 70-tals-Ikea som de har fått från Andreas mormor. Över bordet hänger en lampa som Johanna fann bland lokaltidningens annonser och fick för 250 kronor.
”Jag köpte den av en dam som hade fått den på 70-talet av sin pappa som ägde en lampaffär. Men de senaste åren hade den legat på hennes vind.”
Klockan i retrostil är från Room där tillverkaren är Habitat.
”Stringhyllorna är nya, från Svenssons i Lammhult. På golvet ligger en ryamatta som min farmor och pappa har knutit.”  

 Inramat på väggen finns husets originalritning som de fick när de köpte huset. Det har gått i arv hos alla ägare. Johanna och Andreas är nummer fyra.



Över bordet hänger en lampa som Johanna fann bland lokaltidningens annonser och fick för 250 kronor.
”Jag köpte den av en dam som hade fått den på 70-talet av sin pappa som ägde en lampaffär. Men de senaste åren hade den legat på hennes vind.”
På skänken står en Lotusskål i design av Arne Ingemann Clausen. Femtiotalslampan bredvid har stått på Kristianstad tingsrätt, men Johannas pappa fick köpa lampan när tingsrätten byggdes om. 

På väggen hänger en bild av Lillo och nedanför Johannas egen illustration. Bredvid är en bild på Andreas morfar på häst och under är Johannas farmor Lillo som missionärsbarn i Indien. Med paraply.
”Lådan är från Apoteket Kärnan och i den tror jag att det har varit kondomer. Det står ’gummipreservativ’ på den.”

Unruhwellen” står textat på lådan som har tillhört en urmakare. Lådan hittades i containern. I varje litet fack gömmer sig små, små delar till klockor.
”En urmakare skrev till mig att ’unruhwellen’ är balansaxlar och att balansen gör att klockan går rätt – att ’ticktacket’ har den rätta hastigheten.”

Datumvisaren är en gåva från en Kinaleverantör, Johanna fick den på sitt förra jobb.
Sjuanstolen i modell mindre har stått i dockskåpet som Johanna och systrarna haft på landet. Silverskålen är pris som Andreas mormor och morfar, båda ryttare, vunnit i hästlopp. Lillo och Elsa har fått ärva varsina.

Bredvid små ramar från loppis står Dux-radion som de också fann i containern. Andreas har byggt om den till en Iphonedocka och bytt ut högtalarna inuti efter en idé från Andreas bror som byggde om en gammal köksradio på samma sätt.

Nödutgång-skylten hittade de på Bakluckeloppisen i Helsingborg medan gröna retro Ikealampan köptes på Röda Korset. 



Runt det Blocketfyndade bordet som har Perstorpsskiva står teakstolar tillsammans med Lillos vita Briobarnstol och Elsa sitter i sin mormors gamla fyrtiotalsstol. Över bordet hänger loppislampan som de har fått av Andreas bror. Plastskärmen var svart innan, men blev sprejmålad röd.
”Den orangevita kryddhyllan som står i stringhyllan är det enda som jag har köpt på auktion. Jag letade efter en sån jättelänge och visste att den var svår att få tag på. Upphovsmannen ska ha varit keramikern Wilhelm Kåge och den tillverkades av Gustavsberg 1917-1934 och är i flintporslin. Priset? Ja, den är ganska sällsynt och jag gav 1 500 kronor.”
Industrilampan på stringhyllan är en PeFeGe och kökskaklet är i standardmåtten 15 gånger 15 och köpt på Svenska Kakel.
”Vattenkannan av Carl-Arne Breger som står i fönstret är en bröllopspresent från Andreas. Han budade på många på Tradera innan han till slut fick den här.

När Johannas syster köpte ett 50-talshus fick Johanna den gamla rostiga och färgfläckiga köksstegen som stod i pannrummet. Den restaurerade hon med hjälp av stålull och plattorna byttes ut till bordstabletter från Svenskt Tenn.
”Idén fick jag från Stadsmissionen som hade en remake där designers fixade till möbler – de hade gjort om en pall så här.”  


Andreas och Johanna plockade bort träfasaden som sattes dit på 80-talet och fick istället fram originalputsen bakom gammal isolering. Tyvärr gick den inte att behålla, så huset fick putsas om – och fick tillbaka sitt originalutseende. 


Familjen Gartmyr framför ytterdörren som de lät tillverka från Qvesarum Byggnadsvård. De tittade på husets originalritning och tog fram en dörr i teak.



I trälådan från Apotekarnes, som de också fann i containern, förvaras barnböcker – gärna gamla barnböcker.
”Det är himla billigt med böcker. De inspirerar även till illustrationer.”







Gartmyrs bästa loppisar
Framtid
Väla Södra Industriområde
Grustagsgatan 2, Helsingborg
042-250180
www.framtid-hbg.se

Bakluckeloppisen
Längs med Bryggaregatan, Helsingborg
0705-362901
www.maltesloppis.se

Pingstkyrkans Secondhand
Makadamgatan 1
Väla Södra, Helsingborg
042-161300
www.pingstkyrkanssecondhand.nu

Erikshjälpen
Måndagsgatan 6, Helsingborg
042-4953100
www.erikshjalpen.se

Röda Korset
Mötesplats Kupan
Örnsköldsviksgatan 15, Helsingborg
042-122936
www.rodakorset.net

Annonser i lokaltidningen
”Många missar annonserna där.”